fbpx

Ξεχάστε τον φορητό

Εξ’ αρχής (από την εποχή του Osborne-1) ήταν κακή ιδέα. Η υπάρχουσα τεχνολογία των σταθερών desktop που περνάει στα laptop δεν αρκούσε ποτέ για να δώσει τα πλεονεκτήματα της φορητότητας που υπόσχεται ο κατασκευαστής.


 

Καταλήγω σε αυτό το, κάπως οργισμένο, post σε μία προσπάθεια που αρχίζει στη Madlink για ορθή ενημέρωση των χρηστών των προϊόντων πληροφορικής. Η προσπάθεια θα φτάσει εκτεταμένα στους πελάτες και φίλους μας μέσα απ΄την ενημέρωση για το web που θα αρχίσει προσφέρει σε λίγο καιρό το κατασκευήιστοσελίδων.net.

Να γυρίσουμε όμως γρήγορα στο θέμα μας.

Μέσα στα 12 χρόνια που η Madlink δραστηριοποιείται πάνω στον χώρο της πληροφορικής, έχουμε αποκτήσει σημαντική εμπειρία γύρω από την σύνθεση και επισκευή διάφορων τύπων μηχανημάτων από μεγάλους tower-based servers μέχρι μικρά tablets 7 ιντσών. Τα χειρότερα μηχανήματα που αντιμετωπίζουμε είναι φυσικά τα laptop. Γιατί; Αναλυτικά:

Τι ακριβώς είναι ένα laptop;

Σαν laptop ορίζεται η σύνθεση ενός ηλεκτρονικού υπολογιστή με αρχιτεκτονική x86-32 ή x86-64 που είναι σε θέση να λειτουργεί χωρίς συνεχή παροχή ρεύματος χάρη σε μία μπαταρία με τρόπο λειτουργίας που μοιάζει πολύ με μια μονάδα UPS. Δηλαδή, αν έχετε ένα desktop με υποστήριξη UPS και το βγάλετε από την πρίζα και το πάρετε μαζί σας, θα έχετε έναν φορητό. Δεν υπάρχει τίποτα άλλο που να διαφοροποιεί το laptop από το desktop. Οι κατασκευαστές δεν πρόσθεσαν ποτέ τίποτα άλλο στους φορητούς τους, πέρα από μια στάνταρ υποστήριξη για ασύρματα δίκτυα, η οποία εύκολα θα μπορούσε να υπάρξει και στους σταθερούς. Το συμπέρασμα ένα laptop είναι ένα αρκετά στριμωγμένο desktop για να χωράει στα πόδια σας.

Το στρίμωγμα αυτό οδηγεί στα εξής προβλήματα:

  1. Οι σύγχρονοι Η/Υ λόγω της τεράστιας συχνότητας λειτουργίας του συνόλου τους ανεβάζουν εξαιρετικά μεγάλη θερμοκρασία εσωτερικού. Η θερμοκρασία στο εσωτερικού του PC σας είναι περίπου 20 βαθμούς °C παραπάνω από την θερμοκρασία περιβάλλοντος μέσα στο οποίο χρησιμοποιείται. Για να λυθεί το θέμα απαγωγής της θερμότητας οι κατασκευαστές έχουν γεμίσει τα σύγχρονα desktop με μεγάλους ανεμιστήρες, ψύχτρες, αντλίες νερού, honeycomb τρύπες και θερμόμετρα. Το θέμα της απαγωγής στα laptop μένει μετέωρο λόγω έλλειψης χώρου για όλα αυτά. Εκτενέστερα θα αναφερθούμε σε λίγο.
  2. Τα σύγχρονα UPS έχουν ανάγκη αντικατάστασης των μπαταριών τους κάθε 1 χρόνο. Οι μπαταρίες των laptop το ίδιο.
  3. Το πιο γνωστό επιχείρημα κατά των laptop: η έλλειψη λύσεων εύκολης αναβάθμισης, πάλι φυσικά λόγω του χώρου. Πέρα από το θέμα αναβάθμισης υπάρχει φυσικά και το θέμα της αντικατάστασης κάποιου κατεστραμμένου τμήματος, η οποία για τον ίδιο λόγο είναι αδύνατη στα laptop.

Όλα αυτά έχουν ένα αποτέλεσμα: Τα σύγχρονα laptop χαλάνε αστραπιαία.

Το θέμα δεν ήταν ιδιαίτερα αισθητό την περίοδο που τα laptop κόστιζαν 2000€ και πάνω. Οι γραμμές παραγωγής ήταν πιο κοντές, τα προϊόντα λιγότερα. Για αυτό τον λόγο οι κατασκευαστές είχαν περισσότερες ευαισθησίες για τα μηχανήματα τους. Συγκεκριμένα 10 έτη πριν αυτά τα προβλήματα δεν υπήρχαν. Πως τα είχανε λύσει;

  1. Οι ταχύτητες των παλιών Η/Υ ήταν αρκετά μικρότερες γεγονός το οποίο δεν επέβαλε σκληρά μέτρα για το θέμα της απαγωγής της θερμότητας. Με μικρούς ανεμιστήρες σαν τους σημερινούς το πρόβλημα λυνόταν.
  2. Στη περίπτωση των μπαταριών υπάρχει το μεγαλύτερο φάουλ από μεριάς των κατασκευαστών. Οι φορητοί πριν το 2003, σαν τον απίστευτο omnibook 4500 της HP, συμπεριλάμβαναν ειδικό λογισμικό επιδιόρθωσης της μπαταρίας και επέκτασης της ζωής της. Τα λογισμικά αυτά καταργήθηκαν κατά πάσα πιθανότητα για την μεγιστοποίηση των κερδών του κατασκευαστή, αφού πλέον για κάθε laptop μπορεί να πουλάει πάνω από μία μπαταρία.
  3. Η σύγχρονη αρχιτεκτονική του Ball grid array (BGA) για την εγκατάσταση των τσιπ δεν υπήρχε τότε, καθιστώντας την αντικατάσταση του hardware ευκολότερη από έναν ικανό τεχνικό.

Η λάθος στροφή στη πορεία εξέλιξης της τεχνολογίας των φορητών υπολογιστών

Τα τελευταία λοιπόν χρόνια, που στη πληροφορική η τεχνολογική ανάπτυξη είναι κάτι διαφορετικό από την οικονομική ανάπτυξη των επιχειρήσεων των κατασκευαστών, η λογική είναι ‘πουλάμε κακά μηχανήματα που αν χαλάσουν κερδίζουμε, γιατί πουλάμε κι άλλα’

Ορίστε ένα τυπικό παράδειγμα του πόσο κακοί είναι οι σύγχρονοι φορητοί υπολογιστές.

Πριν από μερικά χρόνια το υπουργείο παιδείας έδωσε μία μικρή επιχορήγηση στους φοιτητές που ήταν σε θέση να μπουν μέσα στους πρώτους στη σχολή τους (το κάνανε όταν μπήκα εγώ το 2009 – μου διαφεύγει αν συμβαίνει ακόμα). Οι εταιρίες εμπορίας φορητών υπολογιστών μυρίστηκαν την ευκαιρία και γέμισαν τις πόλεις με διαφημίσεις για αυτά τα φοιτητικά laptop. Το πιο διαφημιζόμενο και εν τέλει πιο δημοφιλές από τους φοιτητές ήταν το HP-G62 και συγκεκριμένα, τα μοντέλα G62 με κωδικό G62-b95-EV. Μηχάνημα με εξαιρετικά τεχνικά χαρακτηριστικά, με Intel i5 και αυτόνομη VGA εναλλάξημη με onboard γραφικά, intergated στον επεξεργαστή. Από το 2010, τη σεζόν δηλαδή που άρχισε να δίνεται στους φοιτητές δεν έχει επιβιώσει κανένα.

Γιατί;

Λόγω ενός πολύ ύποπτου σχεδιαστικού σφάλματος:

 

φορητό laptop

Δεξιά, η μητρική ενός G62 σε σύγκριση με ένα Pavilion dv6(αριστερά)

 

Τεχνικά, στους υπολογιστές η απαγωγή της θερμότητας δεν γίνεται απευθείας από τον ανεμιστήρα αλλά από μερικές συστοιχίες χαλκού που ονομάζονται heat pipes. Τα heat pipes είναι στερεωμένα πάνω στα τσιπάκια και χάρη στην εξαιρετική θερμική αγωγιμότητα του χαλκού απαγάγουν την θερμότητα προς τον ανεμιστήρα και την ψύχτρα. Γενικά, τα 3 αντικείμενα που ζεσταίνονται μέσα στον φορητό είναι ο επεξεργαστής(CPU) η κάρτα γραφικών(VGA) και το chipset της μητρικής που ελέγχει τις περιφερειακές συσκευές (π.χ USB). Το pavilion καλύπτει CPU και VGA με αυτόνομα heat pipes, ενώ το λίγο ψυχρότερο chipset εκμεταλλεύεται το heat pipe της VGA. Στο G62 τα πράγματα είναι διαφορετικά. Υπάρχει 1(!!!) heat pipe για CPU και VGA ενώ το chipset είναι στο έλεος του καιρού(το καλοκαίρι, που χαλάνε τα περισσότερα, δεν δείχνει και πολύ έλεος). Το αποτέλεσμα είναι τα τσιπάκια μοιραία να καίγονται, το G62 να πεθαίνει, ο χρήστης να παραξενεύεται και ο τεχνικός να χτυπάει το κεφάλι του στον τοίχο με μανία, αφού το ανοίξει και δει αυτό το απίστευτο παράδειγμα ψύξης με τεχνολογία δανεισμένη από το Citroen 2CV.

Ίδια παραδείγματα υπάρχουν και σε πολλά άλλα μοντέλα σαν τα κινέζικα CLEVO ή στις φθηνές σειρές της Acer. Το συμπέρασμα είναι πως δεν υπάρχει πλέον ‘κακός’ κατασκευαστής, απλά ένα πολύ κακό παράδειγμα κατασκευής που ακολουθούν όλοι.

Για να μην κουράζω άλλο και για να συνοψίσω, τα laptop είναι πλέον ξεπερασμένα και αναξιόπιστα. Οι κατασκευαστές των τσιπ σαν την Intel και την AMD βασίζουν τη δουλεία τους στο παλιό, καλό desktop. Οι laptopαδες παίρνουν αυτά τα τσιπάκια και τα βάζουν σε συνθήκες που δεν θα έπρεπε ποτέ να δουλέψουν. Η συμβουλή της Madlink: Σταματήστε να ενδιαφέρεστε για αγορά laptop. Αν σας ενδιαφέρει η φορητότητα προτιμήστε ένα σύστημα που σχεδιάστηκε για να είναι φορητό: τα SOC. Αγοράστε tablet. Ο παλιός υπολογιστής x86 καλό θα ήταν να ζήσει τις τελευταίες του μέρες μέσα σε ένα μεγάλο ATX κουτί με ανεμιστήρες και LED, οπως ακριβώς του αξίζει.


Ευχαριστώ τους φίλους μου που επιλέξανε τη Madlink για επισκευή των laptop τους και μου δώσανε την ευκαιρία να τραβήξω το ‘πειστήριο’.


Διαβάστε ακόμη στο blog μας…

[metaslider id=1192]