fbpx

Τις τελευταίες μέρες επικρατεί ένας πανικός γύρω από μεγάλες διαρροές από γυμνές φωτογραφίες διάσημων στο διαδίκτυο.

Το θέμα έχει πάρει τεράστιες διαστάσεις και μπορεί εύκολα να χαρακτηριστεί σαν η μεγαλύτερη υπόθεση παράνομης διακίνησης ιδιωτικών δεδομένων δημοφιλών ατόμων στο ίντερνετ, ενώ έχει πλέον καταγραφεί στην ιστορία του web με την ονομασία “The Fappening – 2014”.

Όλα ξεκίνησαν πριν από δύο μέρες όταν στον ιστότοπο 4chan.org, που χαρακτηρίζεται από το ελεύθερο διαμοιρασμό αρχείων από τους χρήστες του, ξεκίνησε ένα thread με φωτογραφίες 100 και πλέον διάσημων που εμφανιζόταν σε προσωπικές, ιδιωτικές στιγμές. Το thread, χάρη στην αυθεντικότητα του έγινε πολύ γρήγορα viral, ενώ οι φωτογραφίες μοιράστηκαν ταχύτατα σε χιλιάδες υπολογιστές στον κόσμο. Η συλλογή των θυμάτων περιλάμβανε τις Jeniffer Lawrence, Kate Upton, Victoria Justice, Ariana Grande, Kirsten Dunst, Rihanna, Avril Lavigne, Kim Kardashian, Aubrey Plaza, Winona Ryder, Hayden Panettiere, Kelly Brook, Cara Delevingne, Kaley Cuoco και δεκάδες άλλα ονόματα.
Η διαρροή των φωτογραφιών έγινε μέσα από το δίκτυο icloud που χρησιμοποιούν οι διάσημοι, κάτι το οποίο έφερε γρήγορα την Apple στο επίκεντρο, με τη μετοχή της να ανεβαίνει κατά 1% εκείνη τη μέρα, παρόλο που το πρόβλημα προέκυψε από μεγάλο θέμα ασφαλείας του δικού της δικτύου. Συγκεκριμένα ένα θέμα ασφαλείας μιας εφαρμογής της Apple με ονομασία “find my iPhone”, το οποίο προϋπήρχε από το 2009, άφηνε τα συστήματα των πελατών τις τρωτά σε ωμές επιθέσεις, (brute force attack – η εμπορική εκμετάλλευση του υποκόσμου του ίντερνετ βρήκε εφαρμογή στον μαζικά τότε διαμοιραζόμενο ιό με όνομα iBrute) οπότε οι hackers στοχευμένα χτύπησαν συσκευές επωνύμων και απέσπασαν τις φωτογραφίες.

“Δεν έβγαλα όσα ήλπιζα από τις γυμνές φωτογραφίες διάσημων”

Από τη μεριά του OP του thread αναφέρεται πως δεν έβγαλε τα χρήματα που ήθελε με αυτόν τον πανικό που προκάλεσε. Αναφέρει επίσης πως είναι συλλέκτης και όχι hacker αφού αγόραζε και πωλούσε το “υλικό” στο ίντερνετ με χρήση ηλεκτρονικών αγορών με bitcoin.

«Δεν πήρα τα λεφτά και άρχισα να τρέχω… Τα πράγματα έγιναν παράξενα όταν άρχισα να ποστάρω δείγματα του υλικού που κατείχα… Οι άνθρωποι ήθελαν το υλικό δωρεάν… Ναι, έβγαλα 120 δολάρια με τη διεύθυνση του bitcoin μου, αλλά αν υπολογίσεις το χρόνο που διέθεσα για να συγκεντρώσω όλο το υλικό (δεν είμαι χάκερ, είμαι απλώς συλλέκτης) και τα χρήματα που έδωσα, καθώς πλήρωσα πολλά μέσω bitcoin για να εξασφαλίσω το υλικό όταν έγινε η ιδιωτική ανταλλαγή, τότε πραγματικά δεν πλησίασα καν αυτό που ήλπιζα»


Το γεγονός του ότι ο OP δεν κατέληξε πλουσιότερος δεν μας λυπεί ιδιαίτερα, αλλά είναι πραγματικά εντυπωσιακό πως μια τόσο μεγάλη, διεθνώς αναγνωρισμένη εταιρία πληροφορικής σαν την Apple δεν ασχολήθηκε καθόλου για να επιλύσει ένα τόσο παλιό και σοβαρό θέμα ασφαλείας.

Με τον σάλο που προκλήθηκε από αυτή τη παρατυπία, πολλοί χρήστες του iCloud αισθάνονται ανασφάλεια για τα δεδομένα τους. Το Time έγγραψε, αρκετά επιτυχώς: «ο μόνος αποτελεσματικός τρόπος να προστατευτείς 100% στο διαδίκτυο είναι να μην το χρησιμοποιείς». Συμφωνούμε εν μέρει με αυτή τη δήλωση, αν και πιστεύουμε πως αν ορίσουμε ξανά την ιδιωτικότητα μας έχοντας υπ’ όψιν πως αυτή πεθαίνει με τη χρήση του διαδικτύου, μπορούμε να το χρησιμοποιήσουμε άφοβα.


γυμνές φωτογραφίες διάσημων

Η Kirsten Dunst, θύμα της διαρροής και αυτή, πήρε θέση εναντίον του iCloud στο twitter

Οι διάσημες που απεικονίζονται στις εν λόγω φωτογραφίες αντιδρούν με διαφορετικά σχόλια ανάλογα με τον βαθμό αγανάκτησής τους. Εμάς μας κάνει εντύπωση το γεγονός ότι το σύνολο των διάσημων δεν πήρε ποτέ το μήνυμα του ότι το ίντερνετ είναι επικίνδυνο για την προσωπική τους ζωή, κυρίως μετά την διαρροή προσωπικών φωτογραφιών της – πάντα όμορφης – Scarlett Johansson πριν από λίγο καιρό.


 

γυμνές φωτογραφίες διάσημων

Το αρχικό post με links προς τις φωτογραφίες, όπως αναδημοσιεύθηκε από το 4chan


Διαβάστε ακόμη στο blog μας…

[metaslider id=1192]