fbpx

Στις 2 Αυγούστου η Αστυνομία Κύπρου, και πιο συγκεκριμένο το Γραφείο Καταπολέμησης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, εξέδωσε την παρακάτω ανακοίνωση αναφορικά με τη δημοσίευση φωτογραφιών με παιδιά στο διαδίκτυο:

Δημοσίευση φωτογραφιών με παιδιά στο διαδίκτυο

Το Γραφείο Καταπολέμησης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος του Αρχηγείου Αστυνομίας, προτρέπει τους χρήστες του διαδικτύου και ειδικότερα τους χρήστες πλατφόρμων κοινωνικής δικτύωσης, να μην ανεβάζουν φωτογραφίες των παιδιών τους στο διαδίκτυο.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τις τελευταίες υποθέσεις που διερεύνησε το αρμόδιο γραφείο, διαπιστώθηκε ότι οι παιδόφιλοι είχαν στα αρχεία τους εκτός από παιδιά που είναι σε διάφορες σεξουαλικές πράξεις, φωτογραφίες παιδιών που είτε είναι ντυμένα και ασχολούνται με διάφορες δραστηριότητες, είτε γυμνές φωτογραφίες των παιδιών τους (π.χ. στην παραλία, στο μπάνιο κ.λπ.), ή φωτογραφίες παιδιών με μαγιό ή ελαφριά ενδυμασία. Αυτό διαπιστώνεται και σύμφωνα με την παρακολούθηση του διαδικτύου γενικότερα από το γραφείο μας, δηλαδή παρατηρείται ότι οι Κύπριοι χρήστες των πλατφόρμων κοινωνικής δικτύωσης αναρτούν πάρα πολλές φωτογραφίες παιδιών. Ο κάθε χρήστης του διαδικτύου πρέπει να γνωρίζει ότι η ανάρτηση φωτογραφιών, μένει σχεδόν για πάντα και ο κάθε ένας μπορεί να δει, να αντιγράψει και να φυλάξει τις φωτογραφίες αυτές στα αρχεία του. Η ανάρτηση αυτών των φωτογραφιών στο διαδίκτυο μπορεί να προκαλέσει τυχόν αλλοίωση φωτογραφιών και άλλους κίνδυνους γενικότερα.

Γίνεται παράκληση όπως ο κάθε ένας να είναι προσεκτικός στην ανάρτηση φωτογραφιών των παιδιών στο διαδίκτυο. Υπενθυμίζεται ότι «ανήλικος» σύμφωνα με την υφιστάμενη Νομοθεσία για το διαδίκτυο θεωρούνται τα άτομα που είναι ηλικίας κάτω των 18 ετών.

Link: Αστυνομία Κύπρου police.gov.cy

Πράγματι, πολλοί γονείς αναρτούν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης φωτογραφίες των παιδιών τους σε διάφορες στιγμές της ζωής τους για να τις μοιραστούν με τους φίλους τους (από τη γέννηση έως τα πρώτα γενέθλια και από την πρώτη μέρα στο σχολείο έως το πρώτο τους παιδικό πάρτι). Φαινομενικά, είναι κάτι ακίνδυνο αλλά, δυστυχώς, η πραγματικότητα είναι διαφορετική.

Είναι γεγονός ότι τα social media αποτελούν πλέον αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητας μας και έχουν διεισδύσει στη ζωή μας διαμορφώνοντας πολλές φορές και την κοινωνικότητα μας. Μπορούμε λοιπόν να βάλουμε όρια σε αυτήν την πραγματικότητα;; Εύκολη απάντηση στην παραπάνω ερώτηση δεν υπάρχει και γι’ αυτό θα πρέπει ΠΑΝΤΑ να θυμόμαστε το νούμερο 1 κανόνα του Ίντερνετ: Από τη στιγμή που αναρτούμε κάτι στο διαδίκτυο, η πληροφορία αυτή είναι διαθέσιμη στον οποιοδήποτε! Και στους φίλους και συγγενείς μας αλλά ακόμα και σε αυτούς που δεν έχουν καλές προθέσεις.

childfbΕίναι ένα ζήτημα εξαιρετικά μεγάλης σημασίας, το οποίο φυσικά δεν μπορεί να αναλυθεί μέσα από μερικές γραμμές σε ένα άρθρο. Δεν έχουμε ούτε τις απαραίτητες, εξειδικευμένες γνώσεις αλλά ούτε και είμαστε ειδικοί επί του θέματος. Θα προσπαθήσουμε όμως να σας αναδείξουμε τα βασικά στοιχεία του προβλήματος, όπως το βλέπουμε εμείς μέσα από την πολυετή εμπειρία μας στο χώρο του διαδικτύου. Δεν θέλουμε σε καμία περίπτωση να τρομοκρατήσουμε τους χρήστες του Ίντερνετ αλλά να σας τονίσουμε το γεγονός ότι θα πρέπει να είμαστε εξαιρετικά προσεκτικοί σε όλες τις αναρτήσεις μας στα διάφορα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ιδίως όταν αυτές αφορούν τα ανήλικα παιδιά μας. Είμαστε από τους φανατικούς θαυμαστές του Internet και πάντα θα το υποστηρίζουμε. Οφείλουμε όμως να επισημάνουμε και τους κινδύνους του καθότι αποτελεί πρόσφορο έδαφος για εγκληματικές ή άνομες πράξεις.

Ας δούμε μερικούς από τους κινδύνους όταν αναρτούμε φωτογραφίες παιδιών

1) Πρώτα απ’ όλα, μια φωτογραφία εκθέτει οπτικά το παιδί μας στις ορέξεις του κάθε παιδόφιλου που σαφέστατα μπορεί να την προσθέσει στη συλλογή του και να τη χρησιμοποιήσει για διάφορους σκοπούς.

2) Δημιουργούμε – τα λεγόμενα – «ψηφιακά ίχνη» των παιδιών μας και μάλιστα, από πολύ μικρή ηλικία με αποτέλεσμα να μπορεί ο οποιοσδήποτε να «κατασκευάσει» μια φανταστική, μια ψεύτικη ιστορία. Για παράδειγμα, θα μπορούσε κάποιος να πλησιάσει το 10χρονο παιδί σας και του πει ότι είναι φίλος των γονιών του, ότι είχε έρθει στο τάδε μαιευτήριο όταν αυτό γεννήθηκε, ή ότι έφερε αυτή την ωραία μεγάλη τούρτα στα περσινά του γενέθλια.

3) Μια φωτογραφία από το σχολείο του παιδιού ή από τη γειτονιά μας, αποκαλύπτει σημαντικές πληροφορίες για τη ζωή και τις συνήθειες μας με αποτέλεσμα να δίνει στοιχεία στον οποιονδήποτε (όχι μόνο σε παιδεραστές αλλά και σε απαγωγείς ή άλλους εγκληματίες που θέλουν να βλάψουν)

4) Η έκθεση των παιδιών στα social media ευνοεί, επίσης, τις συνθήκες εκείνες ώστε το παιδί να γίνει θύμα cyberbullying (Διαδικτυακός Εκφοβισμός – ένα άλλο μεγάλο πρόβλημα της ψηφιακής μας ζωής.

5) Επίσης, μπορεί εύκολα κάποιος να κλέψει την ταυτότητά μας ή του παιδιού μας και να φτιάξει ένα ψεύτικο προφίλ, με τις όποιες δυσάρεστες συνέπειες θα μπορούσε να επιφέρει κάτι τέτοιο. (Σε αυτό το σημείο, να σας υπενθυμίσουμε και ένα ακόμα πολύ σοβαρό θέμα: Οι παιδόφιλοι και οι διάφοροι επιτήδειοι που καραδοκούν έχουν επίσης ψεύτικα προφίλ!)

Διαβάστε μερικές πολύ χρήσιμες συμβουλές από τους ειδικούς

1) Μια οικογενειακή φωτογραφία από μια κοινωνική εκδήλωση, σίγουρα δεν είναι πρόβλημα, αλλά είναι σαφές ότι δεν χρειάζεται να προσθέτουμε φωτογραφίες των παιδιών μας όταν είναι ημίγυμνα στη θάλασσα, ή γυμνά στο μπάνιο του σπιτιού μας. Αποφύγετε λοιπόν να ποστάρετε πολλές φωτογραφίες των παιδιών σας, ακόμα και αν δεν συμφωνείτε με αυτή τη γνώμη, τότε πράξτε το με σύνεση και πολύ προσοχή.

2) Προσέξτε τις πληροφορίες που δίνετε (όνομα παιδιού, όνομα μαιευτηρίου και σχολείων ή των οδών που κατοικείτε, ηλικίες των παιδιών κ.λπ.)

3) Μην κάνετε tag τα παιδιά σας σε φωτογραφίες και video. Οι συγγενείς και οι πραγματικοί σας φίλοι τα ξέρουν.

—Διαφήμιση—
Στείλε και λάβε email μηνύματα στις πινακίδες των οχημάτων

4) Εάν το παιδί σας χρησιμοποιεί κάποιο μέσο κοινωνικής δικτύωσης, όπως π.χ. το Facebook, ενημερωθείτε άμεσα από τους ειδικούς και έπειτα μιλήστε μαζί του και εξηγήστε του, όσο πιο αναλυτικά γίνεται, όλους τους κινδύνους που εγκυμονούν όταν το χρησιμοποιεί. Παροτρύνετε το παιδί σας να είναι πάρα πολύ επιφυλακτικό με τις ηλεκτρονικές του γνωριμίες γιατί δεν μπορεί ποτέ να είναι σίγουρο για την ταυτότητα των συνομιλητών του. Τονίστε τη σημασία των προσωπικών δεδομένων ώστε να μην δίνει ποτέ τα προσωπικά του στοιχεία (π.χ. το κινητό του τηλέφωνο ή τη διεύθυνση κατοικίας του). Φυσικά, θα πρέπει να τονίσετε στο παιδί ότι δεν θα πρέπει να κανονίζει συναντήσεις με άτομα που γνωρίζει μόνο μέσω διαδικτύου.

Χρήσιμες συνδέσεις και τηλέφωνα:

– Ελληνική Αστυνομία – astynomia.gr

– Ειδική τηλεφωνική γραμμή καταγγελιών της Υπηρεσίας Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος: 11012 (λειτουργεί όλο το 24ώρο)

– Δράση Ενημέρωσης Saferinternet.gr του Ελληνικού Κέντρου Ασφαλούς Διαδικτύου

Saferinternet.org (το Πανευρωπαϊκό Κέντρο Ασφαλούς Διαδικτύου)

Safer-internet.gr (αξιόλογη ιδιωτική πρωτοβουλία από χρήστες του Ίντερνετ με πολυετή εμπειρία)

– Γραμμή Βοήθειας 80011 80015 (Η γραμμή βοήθειας ΥποΣΤΗΡΙΖΩ απευθύνεται σε εφήβους και στις οικογένειές τους, παρέχοντας στήριξη και συμβουλές για θέματα που σχετίζονται με τη χρήση του διαδικτύου, του κινητού τηλεφώνου και των ηλεκτρονικών παιχνιδιών (παρενόχληση, εξάρτηση, επιβλαβές περιεχόμενο, παιδοφιλία κ.ά.).

– ΚΕΘΕΑ ΠΛΕΥΣΗ: Τμήμα Συμβουλευτικής για εφήβους και νεαρούς ενήλικες για την προβληματική χρήση του διαδικτύου [Μαγνησίας 25, Αθήνα, τηλ. 210-8218883 (09:00 – 17:00) kethea-plefsi.gr

cyberbullingnext

Ένα άρθρο για τον αόρατο κίνδυνο του Cyberbulluing


Intro Κατασκευή Ιστοσελίδων & eshop Σε #1 τεχνολογίες CMS Ανάπτυξη σε wordpress, prestashop, woocommerce 19 Χρόνια εμπειρίας Κατασκευάζουμε ιστοσελίδες από το 2001 Ξεκάθαρες χρεώσεις Οικονομικά πακέτα σύμφωνα με τις ανάγκες σας sillogoi Ιστοσελίδες οργανώσεων & συλλόγων Ειδίκευση & εμπιστοσύνη Πολυετής συνεργασίες με ΑΔΕΔΥ, ΕΛΛ.Ο.Κ, ΟΔΥΕ, ΕΣΚΑ Επικοινωνία μελών Μέσα από SMS, newsletters & social. Αρχείο μελών. Ολοκληρωμένες υπηρεσίες Υποστήριξη, ενημέρωση υλικού & social, live stream... eshop Ενημέρωση eshop και ιστοσελίδων Καταχώρηση προϊόντων Σύμφωνα με τις προδιαγραφές σας. Ενσωμάτωση SEO. Επεξεργασία εικόνων Image optimization. Καθάρισμα φόντου. Ενημέρωση ιστοσελίδας Ανάπτυξη δημοσιεύσεων, συγγραφή άρθρων, κειμένων. adwords Διαφημίσεις σε Google & Facebook Διαχείριση Google adwords Δημιουργία & ενημέρωση λογαριασμού διαφημίσεων. Δημοσιεύσεις σε Facebook Επαγγελματικά posts Facebook, Instagram, Twitter. Google business & maps Ξεχωρίστε στους χάρτες και στις αναζητήσεις.